• Druháci v jaskyni Dúpna
          • Druháci v jaskyni Dúpna

          • Netopiere, kvaple, tma, tajné chodby, podzemie, jazierka a riečky- kde inde ich hľadať, ako v jaskyni?! Aj naši druháci v piatok 13.10.2023 objavovali okrem krás pružinskej prírody aj krásy jaskyne Dúpna.

            Prehliadku zabezpečil pán Peter Lengyel a jaskynnými chodbami deti aj pani učiteľky sprevádzal speleológ, pán Bohuslav Kortman, ktorý objavovaniu jaskýň zasvätil takmer celý svoj život. Jeho zážitky, skúsenosti, vedomosti a láska k prírode boli cítiť v každom jeho slove a pohľade. Našim deťom tak odovzdal aj kus seba. 

            A čo všetko druháci zažili a videli? Deň začali veselou jazdou v autobuse s pánom Štrbkom, prednáškou v jaskyniarskej chatke o histórii jaskyniarstva, o výstroji jaskyniarov, o objavovaní nových podzemných chodieb, o živočíchoch žijúcich v jaskyni. Potom so vstupným razítkom na ruke vyšli namáhavým terénom až pred vstup do Dúpnej jaskyne, nasadili čelovky a prehliadka mohla začať. Videli rozličné útvary z kvapľov, videli netopiere spiace aj zobudené, malé jazierka, počuli húkať sovu a prežili aj minútku strachu v úplnej tme. Vonku sa potom vybehali na slnečnej lúke a plní dojmov sa vrátili späť do školy.

                                                                               Mgr. Katarína Vašutová

          • Mesiac úcty k starším v III. oddelení ŠKD

          • Október je mesiac, ktorý je oslavou jesene života a pripomienkou úcty k starším ľuďom. Aj tento rok sa deti z III. oddelenia  ŠKD s pani vychovávateľkou Ľubkou Minárikovou rozhodli Mesiac úcty k starším urobiť inak ako po minulé roky. Najskôr sa spoločne rozprávali o tom, akí sú ich starí rodičia, čo si na nich najviac vážia, ako spolu trávia čas a akí sú v ich živote dôležití. Potom to všetko napísali na papier, urobili si z toho nástenku, aby tak vzdali hold svojim starým rodičom. Bolo to veľmi pekné a podnetné popoludnie, pretože jeho myšlienkou bolo, aby sme si našich starkých stále pripomínali a nezabúdali na nich.

        • Ekonoc 2023
          • Ekonoc 2023

          • Stalo sa už tradíciou, že začiatkom školského roku máme na našej škole EKONOC.

            Ekonoc je stretnutie všetkých členov kolégia a ekologických aktivistov z tried. Spoločne sa riešia úlohy vyplývajúce z environmentálneho akčného plánu (EAP) a úlohy, ktoré sme si pred rokom stanovili.

            Tohoročná ekonoc sa uskutočnila 6.10. 2023. Zúčastnilo sa jej 43 žiakov a 5 pedagógov a jedna asistentka.

            Po počiatočných organizačných aktivitách – (ako bolo napríklad rozloženie spacákov a karimatiek), sme sa všetci stretli vo IV.A, kde sme si spoločne prezreli prezentáciu toho, čo sme za uplynulý rok z environmentálneho akčného plánu už splnili.

            Potom sme si opäť premietli EAP a vytýčili sme si úlohy, na tento školský rok.

            Nakoniec sme si prezreli 20 minútový dokument o ničení dažďových pralesov v Indonézii v dôsledku vysádzania palmových plantáží. A nasledovala diskusia...

            Po večeri (ďakujeme týmto našim pani kuchárkam), sme sa rozdelili do 6 skupín. Každá skupina mala na starosti inú prácu – ako napríklad úpravu násteniek, obnovenie stromu z fotiek členov kolégia, zverejnenie grafu o plytvaní jedlom na nástenke školy, výroba eko-kódexu, výroba hodnotiacej tabuľky, či výzdoba jedálne plagátmi propagujúcimi zdravé stravovanie a šetrenie jedlom.

            Súčasne s prácou v skupinách prebiehala pre družstvá i súťaž, ktorá nesmie chýbať na žiadnej ekonoci.

            Okolo 21,30 sme sa začali pripravovať na „ekospánok“.

            Mladší žiaci zaspali okolo polnoci a starší okolo....No a učiteľky nespali vôbec! Ale aj to patrí k ekonoci.

             Už sa tešíme  na budúce spanie! /foto v galérii/

                                                                                     Mgr. Jana Bořutová

        • Biela pastelka
          • Biela pastelka

          • Únia slabozrakých a nevidiacich Slovenska organizuje každoročne na jeseň celoštátnu verejnú zbierku Biela pastelka na podporu sociálneho poradenstva, rehabilitácie a aktivít, ktoré umožnia slabozrakým a nevidiacim uľahčenie bežných životných situácií. Do zbierky sme sa zapojili aj my zamestnanci a žiaci školy. Náš zbierkový tím – Nina Kapráliková, Sofia Pokorná, Karolína Meszárošová a Tamara Masaryková do pokladničiek s logom Bielej pastelky vyzbieral finančné prostriedky v celkovej sume 278,73 eur.

            Ďakujeme dobrovoľníčkam a Vám všetkým, že máte srdiečko na správnom mieste a prispeli ste k tomu, aby Biela pastelka mohla písať krajší príbeh v živote ľudí nevidiacich a slabozrakých. /foto v galérii/ 

                                                                                                                Anna Danižíková

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Dňa 27.9.2023 bol Európsky deň jazykov. Na hodine ANJ sa žiaci 7.A oboznámili s členskými štátmi EU - ich vstup do EU, ich hlavné mesto a aj ich mena.  Žiaci 8.A a 7.B vyplnili pracovný list zameraný na základné frázy v rôznych jazykoch ( napr.  v jazyku nemeckom, poľskom, chorvátskom,  francúzskom,  maďarskom...). Súčasťou pracovného listu bola aj úloha zameraná na pôvod slov ( z ktorých jazykov dané slová pochádzajú). Na hodine OBN si žiaci 5.A vypočuli prednášku Vznik Braillovoho  písma pre nevidiacich, ktoré pripravil inštitút Nivam ( Národný inštitút vzdelávania a mládeže).

                                                                                              Mgr. Zuzana Barančík

        • Z darov našich záhrad
          • Z darov našich záhrad

          • Posledný septembrový týždeň  sme pripravili v spolupráci s našimi žiakmi, rodičmi a  triednymi učiteľmi výstavku „ Z darov našich záhrad“. Deti tak spoznávajú ovocie, zeleninu, bylinky i kvety nášho regiónu a ich význam pre zdravie človeka. Výstavka prispela ku skrášleniu spoločných priestorov našej školy. /foto v galérii/

                                                                    Ď  A  K  U  J  E  M  E

             

        • Deň plný ukážok, poučenia a ochrany zdravia
          • Deň plný ukážok, poučenia a ochrany zdravia

          • 21. september bol pre všetkých našich žiakov dňom teoretickej prípravy v rámci osnov  Ochrany života a zdravia a zároveň bol aj zážitkový. Všetci žiaci I.aj II.stupňa si mohli prakticky vyskúšať podávanie prvej pomoci pod vedením študentiek  zo SZŠ v Považskej Bystrici. Okrem toho naša žiačka Izabelka Bielová z 8.A im ukázala a porozprávala ako sa starať o psíka a ako ho treba cvičiť.

            Na ostatných hodinách sa učili ako sa treba správať a čo je potrebné robiť v prípade vzniku mimoriadnych udalostí v prírode, na objektoch, v okolí,v škole i mimo nej. / Foto v galérii/

                                                                                                        Anna Danižíková

        • Ukážky rýchlej zdravotnej pomoci u druhákov
          • Ukážky rýchlej zdravotnej pomoci u druhákov

          • V pondelok 11.9.2023 mali druháci nevšedný deň. Prišiel k nim pán záchranár, ktorý ich zasvätil do tajov záchrany ľudského zdravia a aj života. Deti sa naučili ako vrátiť bábike dych, dozvedeli sa ako pomôcť srdiečku, aby opäť bilo. Potom si vyskúšali prenášanie zranených, mali možnosť prezrieť si sanitku a jej vybavenie. /foto v galérii/

            Ďakujeme pánovi Kadlecovi za poučné dopoludnie.

                                                                         Mgr. Katarína Vašutová

          • Englishstar

          • Naši  úspešní riešitelia v  medzinárodnej súťaži v anglickom jazyku Englishstar.

            Blahoželáme !

        • Prváci na výlete v Terchovej
          • Prváci na výlete v Terchovej

          • Na konci prvého roku základnej školy boli deti z 1.A a 1.B na výlete v krásnej Terchovej. Aj keď cestou sa zdalo, že Perinbaba sa hnevá, dážď vydržal do poslednej minúty :)

            A tak mohli malí návštevníci vidieť centrum Terchovej a časť NP na okružnej jazde s turistickým vláčikom, vypočuť si vtipné aj pravdivé historky o Jurajovi Jánošíkovi, o poslednom "terchosaurovi", o kontajneroch na separovaných Mimoňov, Šmolkov, Shrekov, Garfieldov a Karkulky a veľa iného. Obdivovali aj majstrovské dielo pána rezbára v Kostole sv.Cyrila a Metoda a na záver zvládli výstup k soche najslávnejšieho zbojníka. /foto v galérii/

                                                                      Mgr. Katarína Vašutová

        • Turisti na Orgoňovej Kýčeri
          • Turisti na Orgoňovej Kýčeri

          • V nedeľu 18.júna vystúpili členovia turistického krúžku na vrch Orgoňova Kýčera. Je to vrch s n.v. 960 m. Leží na rozhraní katastrov obcí Horná Mariková, Dolná Mariková a Papradno.

            Povesť hovorí, že starý Orgoň, jeden z posledných uctievačov pohanských modiel, sem odišiel pred šíriacim sa kresťanstvom a založil osadu Orgoňovce. Na najvyšší vrch nosil obetné dary a prosil o pomoc boha Perúna. Odpoveďou mu boli len hromy a blesky, pohanský boh sa hneval a po Orgoňovi zostal len názov vrchu.

            Išli sme z obce Papradno - Majer a vrátili sme sa tou istou trasou. Na vrchole sme obdivovali sochu Orgoňa a kochali sa výhľadmi z novej rozhľadne.

            Túru sme si všetci užili :)

                                                              Alena Škrtelová

        • Prváci v bábkovom divadle v Žiline
          • Prváci v bábkovom divadle v Žiline

          • Naši prváci boli vo štvrtok 15.júna vláčikom v Žiline v bábkovom divadle na predstavení " Trafená hus".

            Húska nevedela lietať a tak si myslela, že je na svete zbytočná a hľadala zmysel svojho života. Stretla lišiaka, ktorý ju sprevádzal na ceste za vlkom, aby naplnila svoj osud a skončila na jeho tanieri ako večera. Ako to ale v rozprávkach býva, všetko dopadlo šťastne, húska a lišiak sa do seba zaľúbili a pochopili, že najdôležitejšia v živote je láska.

            A naše deti si užili úžasné predstavenie, prechádzku po centre Žiliny, zmrzku, aj cestu vlakom :)

            /foto v galérii/

            Triedne učiteľky Vašutová Katarína, Ščasníková Iveta

             

        • Dentálna hygiena v 2.B
          • Dentálna hygiena v 2.B

          • Štvrtkové ráno dňa 8.6.2023 bolo pre deti 2.B trochu iné. Do triedy zavítala mamina nášho žiaka Lucaska, dentálna hygienička p. Chlebanová. Deti sa dozvedeli ako vzniká zubný kaz, ako vyzerajú pokazené zúbky, ako sa o ne treba starať a čo sa stane, keď si nebudeme umývať zúbky. Deti pozorne počúvali a veľa si zapamätali. Dostali aj diplomy a niekoľko drobných darčekov. Pani Chlebanovej srdečne ďakujeme a tešíme sa na jej ďalšiu návštevu. /foto v galérii/

                                                                     Mgr. Renáta Muráňová

        • Šiestaci a siedmaci na školskom výlete v Podskalí
          • Šiestaci a siedmaci na školskom výlete v Podskalí

          • Posledný školský mesiac odštartovali šiestaci a siedmaci dvojdňovým školským výletom v krásnom prostredí Ekorezortu Vendelín v Podskalí-Ďurďovom. Počasie nám mimoriadne prialo, a tak sme mohli naplno využiť všetky ponúkané športoviská, ale stihli sme aj krátku prechádzku v lone panenskej prírody a večernú opekačku - jednoducho všetko, čo k správnemu výletu patrí. V prameni uprostred rezortu sme našli tvora dnes tak vzácne vídaného- raka, ktorý vraj prežije len naozaj v čistej vode. Bonusom navyše bolo kvalitné a zdravé stravovanie, keďže kuchári v rezorte pri príprave jedál využívajú suroviny miestnych fariem a výrobcov. Veľa sme sa hýbali, športovali, utužili priateľstvá a triedne kolektívy, na výlet nám zostanú pekné spomienky. /foto v galérii/

             

                                                       Zuzana Kulichová, Iveta Martikáňová, triedne uč.

        • Jazda zručnosti na bicykli
          • Jazda zručnosti na bicykli

          • Naši štvrtáci si už tradične vyskúšali súťaž v jazde na bicykli. Úlohou bolo prejsť vopred vyznačenú trasu, ktorá vyskúšala nielen ich obratnosť, ale aj  rýchlosť. Bolo to náročné, ale nakoniec to všetci zvládli. Z chlapcov bol najrýchlejší  Jakub Vaňous, Lucas  Hanuska a Jakub Kolek. Z dievčat sa najlepšie darilo Dominike Kútnej, Allison Boškovej a Tamarke Domanickej. Každý žiak získal milý  darček a víťazi hodnotné ceny.

            Ďakujeme členom Automotoklubu v Považskej Bystrici, ktorí túto zaujímavú súťaž už dlhoročne organizujú na našej škole.

                                                                                      Katarína Martinková,tr.uč.

        • Deň matiek - deň výnimočný, deň nádherný. 
          • Deň matiek - deň výnimočný, deň nádherný. 

          • Deň matiek - deň výnimočný, deň nádherný. 

            Ale nielen pre mamičky malých detí, ale i pre mamičky, ktoré sú už dlho babičkami , či prababičkami. 

            Deti z 2.A, Danko a Alexko z 5.A  a prváčka Emka nezabudli tento sviatok pozdraviť i klientky Domova sociálnych služieb Katka v Pov. Bystrici s pekným kultúrnym programom. Spev, tanec, divadielko, či hra na harmonike babičky  nielen potešila, ale i úprimne dojala.

                                                                      Mgr. Jana Bořutová

        • Kde všade nájdeme palmový olej? 
          • Kde všade nájdeme palmový olej? 

          • Naši piataci si pozreli film,v ktorom sa dozvedeli o ničení pralesov , lesov a polí, ktoré sa klčujú vďaka zakladaniu nových palmových plantáží. Ďalej si pozreli dokument o tom, aký je palmový olej nevhodný, ba až škodlivý a následne sa vybrali do OD Kaufland, aby zistili, či palmový olejje naozaj súčasťou našich potravín. 

            Zistením boli zaskočení - palmový olej je v takých potravinách, v ktorých by ste to vôbec nečakali..

            A tak hľadali i alternatívne potraviny - ale bez strašiaka menom PALMOVÝ OLEJ.

                                                                         Mgr. Jana Bořutová

        • Okresné kolo Slávik Slovenska 2023
          • Okresné kolo Slávik Slovenska 2023

          • V stredu 10.5. 2023 sa na ZUŠ v PB uskutočnilo okresné kolo speváckej sútaže Slávik Slovenska. Ďakujeme  našim slávikom: Emke Nemčekovej, Dankovi Nemčekovi  a Kristínke Tamášiovej za úspešnú reprezentáciu školy.  Gratulujeme Emke k získaniu strieborného slávika v I. kategórii.

            Poďakovanie patrí aj pani učiteľke Ščasníkovej Ivete za prípravu detí do súťaže.

        • 1.A na návšteve u hasičov
          • 1.A na návšteve u hasičov

          • V utorok  9.1. 2023 naši malí prváci z 1.A prežili zaujímavé chvíle u hasičov. Veľa videli a veľa sa aj naučili o ich dôležitej práci. /foto v galérii/

                                                                   Mgr. Iveta Ščasníková

        • 1.B na návšteve u hasičov
          • 1.B na návšteve u hasičov

          • Počas Týždňa otvorených dverí Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Považskej Bystrici navštívili deti z 1.B hasičskú zbrojnicu na sídlisku Stred. Počas exkurzie im hasiči predviedli autá, technické vybavenie, ochranné prostriedky a zodpovedali množstvo otázok zvedavých prváčikov. Deťom sa najviac páčilo, že si mohli vyskúšať sadnúť si do veľkého auta. Na odchod ich hasiči pozdravili sirénou. /foto v galérii/

                                                                       Mgr. Katarína Vašutová

    • Kontakty

      • Základná škola, Stred 44/1, 017 01 Považská Bystrica
      • 042/4323225 riaditeľka školy 042/4323642 administratíva,ekonomické oddelenie 042/4321681 školská jedáleň
      • Stred 44/1, 017 01 Považská Bystrica Slovakia
      • 035995947
      • 2020970468
      • https://www.osobnyudaj.sk/informovanie/35995947
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje